Suriname wees alert voor de zwarte lijst
By lokaal | Trending Posts
Published on: Sunday 13 July 2025 04:19 PM
SHARE
INGEZONDEN - Internationale instanties zoals de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) en de Financial Action Task Force (FATF) hebben Suriname meerdere keren gewezen op lacunes in de huidige wet- en regelgeving. Indien het land niet tijdig voldoet aan de internationale standaarden, dreigt opname op de zwarte lijsten van financiële instellingen en multilaterale organisaties. Dit zou negatieve gevolgen voor Suriname kunnen hebben. President Santokhi heeft de nieuwe DNA-voorzitter gevraagd de wetten, die al zijn voorbereid, zo spoedig mogelijk te behandelen. Dit bericht heeft voor beroering gezorgd bij een aantal personen. Zij hebben berichten in WhatsAappgroepen geplaatst en ook via social media.
Een paar voorbeelden
Persoon A: “Dus Santokhi vraagt Adhin nu om haast te maken? Deze issue speelt al jaren en onder zijn regering is het niet opgepakt. Als we blacklisted worden zit onze economie in 1 klap volledig klem. Alsof niemand beseft met wat voor vuur we spelen als land.”
Persoon B (een paar woorden weggelaten): “Dit was vaker aangekaart door mijn collega’s …………… . Ik zelf vind wel, dat er alles aangedaan moet worden. Dan zal Adhin het maar moeten doen, het gaat om Suriname. …………………..!!!!”
Vervolgens heb ik het volgende bericht in de WhatsAppgroep geplaatst:
Beste mensen, “Known Your Client”; “Money Laundering”; “Bestrijding Terrorisme”; “Nationaal Compliance Congres”; etc. etc. Langer dan 10 jaren werd hierover in Suriname gesproken. In de periode van 2010 tot 2015 was het al duidelijk dat Suriname haast moest maken met de wetgeving. Suriname heeft collectief gefaald om de wetten tijdig in te voeren. Dus beste mensen, wij gaan nu niet “zwarte pieten” en de schuld aan de regering Santokhi/Brunswijk geven. Vanaf 2010 had DNA hun toezicht werkzaamheden op dit dossier strak moeten uitvoeren. De organisatie TABTO en mevrouw Van Dijk-Silos hebben in de regeerperiode “Bouterse/Adhin” vaker erop gewezen, dat Suriname op de “zwarte lijst” geplaatst kan worden. In deze “WhatsAppgroep” moeten wij zorgvuldig zaken naar voren brengen. Deze WhatsAppgroep moet nu ervoor zorgen dat de zaken “feitelijk” worden weergegeven. Ik wens u allen een prettige dag. Grt. Dennis Lapar.”
Wel nu beste lezers het volgende bericht werd door persoon C in de groep geplaatst: “Maar dit is toch geen argument Dennis? Als men het in de door jouw aangegeven periode niet heeft gedaan, waarom heeft men het dan niet zelf doorgevoerd? Het zwarte pieten zoals jij het noemt, is zeker niet nodig, maar men (Santokhi/Brunswijk) kan wel degelijk verweten worden en zou wat dat aangaat, zeker wel joker kunnen/moeten krijgen.”
Mijn antwoord in de WhatsAppgroep: “Vanaf 2010 tot en met heden zijn de regeringen en DNA verantwoordelijk. “Joker” zoals door jou gesteld, moet ook gaan naar de regeringen 2010-2015 en 2015-2020 en het parlement van Suriname. Dus samengevat naar de drie regeringen en het parlement,”
Dan beginnen twee deelnemers (persoon C en persoon D) mij te verwijten, dat ik de VHP verdedig en het beleid van de regering Santokhi/Brunswijk goedkeur.
Wel dit is niet juist. Ik verdedig de VHP echt niet. Over het beleid van de regering Santokhi/Brunswijk verwijs ik naar de rapporten van de deskundigen en IMF. Volgens de persoon D (die zeer goed is opgeleid) had ik moeten aangeven, dat het niet juist is wat IMF over de ontwikkeling in Suriname schrijf. Wie ben ik om commentaar te geven op het rapport van IMF? Dat kan toch niet.
Moraal van dit verhaal
Wanneer een persoon een onderwerp gekleurd weergeeft en een ander persoon geeft aan hoe het precies zit, dan ontstaat er een “gevecht”, een gevecht met woorden, hetzij op papier hetzij via de microfoon van een radiostation. Wij zijn allen Surinamers, die ernaar uitkijken, dat de goede stap naar de ontwikkeling van Suriname – na 50 jaren van slecht/matig/slecht/matig beleid – eindelijk wordt ingezet. De wetten ter behandeling in de DNA, waarvoor president Santokhi aandacht heeft gevraagd, zijn heel belangrijk voor Suriname. De ontwikkeling van Suriname mag niet in gevaar komen.
Ik promoot vanaf 2008 “Suriname, uw land/mijn land. Vrije meningsuiting is een goed recht. Wij moeten wel ervoor waken geen leugens naar voren te brengen of personen te beledigen, via welk kanaal dan ook. De personen, die via social media of via whatsapp groepen schrijven, adviseer ik hen de woorden zorgvuldig te kiezen.
Wij zijn Surinamers en moeten de eenheid laten zien.
Dennis Lapar, directeur van Stichting FinanceSuriname
GERELATEERD NIEUWS
Suriname participeert aan Natuurkunde Olympiade in Parijs
Van 17 tot en met 25 juli 2025 neemt een team van vijf getalenteerde S...
Sunday 13 July 2025, 08:42 AM| Trending Posts
Boot met migranten gekapseisd voor kust Dominicaanse Republiek
Een boot met migranten is voor de kust van de Dominicaanse Republiek g...
Sunday 13 July 2025, 08:45 AM| Trending Posts
Voorbereidingen inauguratie nieuwe president en vicepresident bijna afgerond
De voorbereidingen voor de inauguratie van de nieuwe president en vice...
Sunday 13 July 2025, 08:52 AM| Trending Posts
Iran: president Pezeshkian raakte gewond bij Israëlische luchtaanval
De Iraanse president Pezeshkian is vorige maand gewond geraakt bij een...
Sunday 13 July 2025, 11:44 AM| Trending Posts
Guyana’s buigen zich over duurzame en kwikvrije goudwinning
Technologieën voor milieuvriendelijke goudwinning, gezamenlijke monito...
Sunday 13 July 2025, 04:04 PM| Trending Posts